Ons Complex

Historie en de VvE

Het Zuiderterras is gebouwd in 1979 in opdracht van het Philips Pensioenfonds. Het ontwerp is van architectenbureau Bakker en Verhoef te Vlaardingen (thans Chiel Verhoef architecten), dat ook de reconstructie en uitbreiding van winkelcentrum Zuidplein met 8.000 m² winkels, kantoren en showrooms ontwierp. Het complex bestaat uit 114 appartementen, een fysiotherapie- en een tandartsenpraktijk aan het Zuiderterras (nummers 1-120), een commerciële ruimte aan de Sallandeweg 101 (voorheen bowling en restaurant) en 15 appartementen aan de Carnissesingel (oneven nummers 5-33).

De eerste bewoners waren huurders. Om hun belangen te behartigen is een huurdersvereniging opgericht. Vanaf medio 2002 werden woningen die vrij kwamen verkocht, aanvankelijk door Zuidstad in opdracht van de eigenaar, inmiddels ook via andere makelaars in opdracht van nieuwe eigenaren. De huurdersvereniging is gestopt en nu is er een actieve Vereniging van Eigenaren, de VvE Zuiderterras c.a.

Hart van Zuid

Bij de bouw stond het complex middenin het Zuidpleingebied, het nieuwe hart van Rotterdam-Zuid. Het bleek al gauw een geliefde plek om te wonen, met uiteenlopende voorzieningen in de directe omgeving, zoals het Zuiderpark en het openbaarvervoer-knooppunt. De nabijheid van het winkelcentrum is natuurlijk ideaal; bewoners kunnen vanaf het Zuiderterras via een passerelle altijd droog en snel het winkelcentrum bereiken (en vice versa).

Aan de passerelle, op het Zuiderterras 121, zijn het kantoor en de ontmoetings- en vergaderruimte ruimte van onze VvE gevestigd. In het winkelcentrum zijn op de straatnaam Zuiderterras nog verschillende ondernemingen gehuisvest, zoals Primark en Bristol (nummer 122 en hoger).

Het Zuidpleingebied zal de komende jaren wederom een metamorfose ondergaan. Het programma Hart van Zuid, dat de gemeente samen met private partners heeft ontwikkeld, omvat onder meer de bouw van een nieuw zwembad, uitbreiding van Ahoy en een facelift van het winkelcentrum, waarbij met name op straatniveau meer bedrijvigheid is gepland met onder andere nieuwe horeca.

Parkeren

In het Zuidpleingebied geldt betaald parkeren. De parkeervoorziening Hart van Zuid onder het complex Zuiderterras was voorheen gedeeltelijk gereserveerd voor bewoners en ondernemers. Sinds 13 november 2014 wordt deze garage, net als de grote parkeergarage Zuidplein, geëxploiteerd door Q-park. Er zijn alleen plaatsen voor kort parkeren. Q-park biedt tegen een bewonerstarief abonnementen aan voor de grote garage. Bewoners kunnen een parkeervergunning aanvragen bij de gemeente.

Fietsen mogen rond het winkelcentrum uitsluitend op fietsparkeervoorzieningen bij de supermarkten en het busstation. Wie aan een lantaarnpaal of hek parkeert, riskeert een boete. Voor bewoners van het Zuiderterras en hun bezoekers en voor patiënten van de tandartspraktijk staat op het Zuiderterras een fietsenrek.

Wooncomfort

Mede door de goede staat van onderhoud is het aangenaam wonen in appartementencomplex Zuiderterras. De openbare ruimten en de buitenruimte worden regelmatig schoongemaakt. Voor huisvuil zijn er speciale containerruimtes. Op de balkons kan men genieten van de zon en een prachtig uitzicht. Verder is er is een mix van jonge en oudere bewoners, alleenstaanden en gezinnen, mensen die betrokken zijn bij hun woonomgeving, maar ook mensen die rustig en betrekkelijk anoniem willen wonen. Kortom: het Zuiderterras is door de vele voorzieningen en de aantrekkelijke appartementen een ideale thuishaven in het kloppend hart van Rotterdam-Zuid.